Ćao Nenade,
evo završen je KONKURS ZA SPOMENIK ĆIRI MILEKIĆU pa da ti pošaljem opis i fotke kao što smo se dogovorili.
Konkurs je raspisan od strane Gradske uprave za kulturu i sport, Sremska Mitrovica. Konkurs je objavljen 05. 04. 2019. i trajao je do 6. 5. 2019. Parametri koji su zadati od strane naručioca su glasili: Spomenik treba da bude izveden kao stojeća figura, u realističnom maniru, stilski vezan za epohu 19. veka. Figura treba da drži u jednoj ruci knjigu - statut grada sa apliciranim grbom.
Oni koji bi se odlučili da učestvuju, za 31 dan koliko je trajao konkurs, je trebalo da saznaju za konkurs, upoznaju se sa likom i delom Ćire Milekića, urade figuru visine 60 cm i portret 1:1, naprave gipsane odlivke i spreme konkursnu dokumentaciju. Nije bilo nagrada za 1, 2, i 3. mesto, niti otkupnih nagrada.
Žiri koji je odlučivao o vajarskim kvalitetima skulpture je bio u sastavu:
Ivan Filipović, arhitekta
Obrad Vučenović, saobraćajni inženjer
Tatjana Jesretić, istoričar umetnosti, predsednik žirija

 
 
 

S obzirom na veoma neouobičajeno kratak rok vajarskog konkursa ovog obima i važnosti, mogu ti reći da sam veoma zadovoljan kako sam za samo 16 dana izvajao figuru. U sali u kojoj su bile izložene skulpture nije bilo dovoljno svetla pa evo da vidiš skulpturu fotografisanu iz više uglova pre odnošenja... Zanima me tvoje mišljenje...

 
 
 

Contact

Thanks for submitting!

 

... nastavak

Zanimljivo je da su građani reagovali na ovaj krajnje "neuobičajen" konkurs i sproveli peticiju koju su podneli Gradskoj upravi za obrazovanje, kulturu i sport (link peticije)... Nisam čuo da se Skupština oglasila povodom peticije i "predviđeno" rešenje za spomenik je ipak postavljeno u gradskom parku.