top of page

Ćao Nenade,
evo završen je KONKURS ZA SPOMENIK ĆIRI MILEKIĆU pa da ti pošaljem opis i fotke kao što smo se dogovorili.
Konkurs je raspisan od strane Gradske uprave za kulturu i sport, Sremska Mitrovica. Konkurs je objavljen 05. 04. 2019. i trajao je do 6. 5. 2019. Parametri koji su zadati od strane naručioca su glasili: Spomenik treba da bude izveden kao stojeća figura, u realističnom maniru, stilski vezan za epohu 19. veka. Figura treba da drži u jednoj ruci knjigu - statut grada sa apliciranim grbom.
Oni koji bi se odlučili da učestvuju, za 31 dan koliko je trajao konkurs, je trebalo da saznaju za konkurs, upoznaju se sa likom i delom Ćire Milekića, urade figuru visine 60 cm i portret 1:1, naprave gipsane odlivke i spreme konkursnu dokumentaciju. Nije bilo nagrada za 1, 2, i 3. mesto, niti otkupnih nagrada.
Žiri koji je odlučivao o vajarskim kvalitetima skulpture je bio u sastavu:
Ivan Filipović, arhitekta
Obrad Vučenović, saobraćajni inženjer
Tatjana Jesretić, istoričar umetnosti, predsednik žirija

BLOG: Text
BLOG: Selected Work
BLOG: Selected Work

S obzirom na veoma neouobičajeno kratak rok vajarskog konkursa ovog obima i važnosti, mogu ti reći da sam veoma zadovoljan kako sam za samo 16 dana izvajao figuru. U sali u kojoj su bile izložene skulpture nije bilo dovoljno svetla pa evo da vidiš skulpturu fotografisanu iz više uglova pre odnošenja... Zanima me tvoje mišljenje...

BLOG: Text
BLOG: Selected Work
BLOG: Selected Work

Contact

Thanks for submitting!

BLOG: Contact

... nastavak

Zanimljivo je da su građani reagovali na ovaj krajnje "neuobičajen" konkurs i sproveli peticiju koju su podneli Gradskoj upravi za obrazovanje, kulturu i sport (link peticije)... Nisam čuo da se Skupština oglasila povodom peticije i "predviđeno" rešenje za spomenik je ipak postavljeno u gradskom parku. 

BLOG: Text
bottom of page